Zamiast wędliny - pieczona szynka lub łopatka wieprzowa

Mimo że sama nie jem mięsa, mam bardzo zdecydowany pogląd na wędliny! Wystarczy spojrzeć na ich skład, żeby się złapać za głowę - pszenica, woda, cukier, konserwanty... Na pewno nie jest to zdrowe, a z roku na rok pachnie coraz gorzej, więc sądzę, że stopniowo zanikają też ich walory smakowe :)

Dobrą alternatywą dla nich jest pieczone mięso. Jego przygotowanie trwa nieco dłużej niż mięsa na obiad, bo powinno przeleżeć cały dzień w marynacie, żeby nabrać smaku i zapachu.

Składniki:



  • duży kawałek mięsa wieprzowego - może być szynka lub łopatka;
  • musztarda francuska;
  • 6 ząbków czosnku;
  • oliwa;
  • papryka słodka (proszek);
  • rękaw do pieczenia.

Przepis:

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miseczki wlewamy około 150-200 ml oliwy, dodajemy pół słoiczka musztardy francuskiej i zmiażdżony czosnek. Mieszamy dokładnie, a następnie smarujemy marynatą mięso, wkładamy do pojemnika i zamykamy go, jeśli ma pokrywkę lub nakrywamy folią aluminiową. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Następnego dnia wkładamy mięso (nadal w marynacie) do tzw. foliowego rękawa, układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce i umieszczamy w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku na jakieś 2 godziny. Mięso można dodatkowo posypać mieloną łagodną papryką, po upieczeniu będzie miało wtedy ładniejszy kolor.

Podczas pieczenia w folii robią się czasami dziurki, po 90 minutach można ją rozciąć na wierzchu i przekręcić mięso dołem do góry lub chociaż polać górę sosem, żeby nie wyschło. Jeśli chodzi o "tryb"pracy piekarnika, wybieram termoobieg bez dodatkowego grzania na górze.

Po 2 godzinach mięso powinno być ładnie zrumienione i miękkie. Na tym etapie można oprószyć całość solą. Lepiej nie zostawiać go w piekarniku do wystygnięcia, bo może się nam spalić na wierzchu. Gdy wystygnie, najlepiej schować je do lodówki. Uwaga - najlepiej przechowywać przykryte talerzem lub miseczką, żeby nie wysychało.

Smacznego!














Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty