Tortilla z nadzieniem meksykańskim (I)

Dzisiaj zrobiłam sobie małe wolne od bezglutenowego trybu życia na pszenną tortillę. To samo danie można jednak przygotować np z naleśnikami z mąki kukurydzianej albo tortillą kukurydzianą, dostępną np tu (sama jej jeszcze nie zamawiałam, ale wydaje się ok).

Nadzienie nazwałam meksykańskim, ale w prawdziwie meksykańskim pewnie użyto by jeszcze pomidorów. Taką wersję zrobię przy kolejnej okazji :)

Składniki:


  • bakłażan;
  • puszka fasoli czerwonej;
  • puszka kukurydzy;
  • papryka czerwona lub żółta;
  • kilka różyczek brokułu;
  • kulka mozzarelli;
  • połówka piersi kurzej (w wersji mięsnej);
  • 6 dużych tortilli lub naleśników; 
  • zioła prowansalskie;
  • sól, pieprz, papryka, pieprz cayenne, chilli.


Przepis:

W wersji mięsnej zaczynamy od pokrojenia piersi w kostkę, posypania jej papryką, cayenne i chilli i podsmażenia. Gotowe odstawiamy w miejscu, z którym nie dopadną go wiecznie głodne koty :)

Bakłażana myjemy i kroimy w plastry, a następnie kładziemy na sitko, obficie solimy i wstawiamy do zlewu na jakieś 15 minut, żeby puścił soki. Po tym czasie opłukujemy je z nadmiaru soli i soku, wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na kolejny kwadrans. W wersji szybszej podsmażamy je na oliwie na patelni, ale to mniej zdrowe.

Brokuły myjemy i wrzucamy do wrzątku na 3-5 minut, a następnie kroimy na mniejsze cząstki. Kukurydzę i fasolę odsączamy, tę drugą warto przepłukać w zimnej wodzie, żeby pozbyć się gęstej zawiesiny z puszki. Podpieczone bakłażany kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy razem i wrzucamy na chwilę do garnka lub na patelnię, a gdy będą ciepłe, dorzucamy starty lub pokrojony w drobną kostkę ser mozzarella, odrobinę soli, pieprzu i zioła prowansalskie. W wersji mięsnej, dorzucamy kurczaka.

Podgrzaną masę nakładamy na tortille i składamy lub zawijamy. Gotowy naleśnik wrzucamy na chwilę na patelnię, żeby się zrumienił lub podgrzewamy w piekarniku bez włączonego górnego grzania.

Podajemy z salsą pomidorową, śmietaną lub sosem czosnkowym i opcjonalnie z guacamole.

Smacznego!


Komentarze

  1. Kuchnia meksykańska jest jedną z moich ulubionych dlatego jak widzę takie dania to na mojej buzi maluje się odrazu uśmiech:). Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie odkryłam u Ciebie Quesadillę do wypróbowania! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty