Tortilla z nadzieniem meksykańskim (II)

Tortillowy weekend trwa w najlepsze - dzisiaj druga odsłona, tym razem z pieczarkami i czerwoną fasolą. Podobnie danie jadłam parokrotnie w wegetariańskim Green Wayu (pod nazwą Enchilada) i stąd właśnie wzięłam na nie inspirację.

Chociaż same pieczarki nie kojarzą mi się z Meksykiem, gęsty sos pomidorowy, który wchodzi w skład nadzienia przyprawiony jest chilli, cayenne i papryką, na sposób meksykański :)

Składniki:




  • puszka czerwonej fasoli;
  • puszka kukurydzy;
  • 1/2 kg pieczarek;
  • 2 puszki pomidorów całych (krojone dłużej trzeba gotować, żeby sos był gęsty);
  • 6 tortilli lub naleśników;
  • pół piersi kurzej (w wersji mięsnej);
  • opcjonalnie - można dodać trochę mozzarelli, jeśli sos nie będzie chciał zgęstnieć;
  • papryka, pieprz cayenne, chilli, pieprz, sól.

Przepis: 

W wersji mięsnej kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy papryką, cayenne i chilli, podsmażamy. Gotowe mięso odstawiamy.

Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dorzucamy trochę soli i więcej pieprzu. Z początkowej sterty, zostanie nam na patelni ok. 1/3, ważne, żeby poczekać aż wyparuje cała woda. Dorzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, dodajemy pomidory, paprykę, chilli, cayenne, sól i pieprz (sos powinien być raczej ostry). Ponownie czekamy aż wyparuje woda - nadzienie do tortilli musi być "zbite". Na koniec, w wersji mięsnej, dodajemy kurczaka.

Gotową masę nakładamy na naleśniki i zawijamy lub składamy. Tortille rumienimy na patelni lub w piekarniku, przy wyłączonym górnym grzaniu.

Podajemy z pomidorową salsą lub sosem czosnkowym.

Smacznego!















Komentarze

Popularne posty