Sałatka z buraków

Buraki czerwone są niezwykłym warzywem. Ciemnobordowe, wpadające w fiolet, mięsiste, barwiące palce, usta i język, słodkie... Niedoceniane, trafiają zwykle do barszczu lub słoika, nie mogąc pokazać się w pełni krasy.

Tę szansę zyskują w sałatkach. Jak dziś - z serem lazur niebieskim, który łagodzi ich słodycz, cebulką i sałatą.

Składniki:



  • 2 ugotowane buraki (można kupić np w Lidlu);
  • 1 cebula;
  • paczka sałat;
  • ser Lazur błękitny;
  • jogurt naturalny (kilka łyżek).

Przepis:

Cebulę, buraki i ser kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwie, gdy się zeszkli, dorzucamy buraki, a następnie ser. Gdy się rozpuści, dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego.

Sałatę kładziemy na talerzykach. Gdy buraki z serowo-jogurtowym sosem ostygną, nakładamy je na sałatę. Można też spróbować nałożyć większą ilość sałaty do miski i nałożyć na to buraki, ale nie mieszać składników, żeby sałata nie oklapła (sos jest dość ciężki).

Smacznego!







Komentarze

Popularne posty