Sałatka z buraków
Buraki czerwone są niezwykłym warzywem. Ciemnobordowe, wpadające w fiolet, mięsiste, barwiące palce, usta i język, słodkie... Niedoceniane, trafiają zwykle do barszczu lub słoika, nie mogąc pokazać się w pełni krasy.
Tę szansę zyskują w sałatkach. Jak dziś - z serem lazur niebieskim, który łagodzi ich słodycz, cebulką i sałatą.
Składniki:

Przepis:
Cebulę, buraki i ser kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwie, gdy się zeszkli, dorzucamy buraki, a następnie ser. Gdy się rozpuści, dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego.
Sałatę kładziemy na talerzykach. Gdy buraki z serowo-jogurtowym sosem ostygną, nakładamy je na sałatę. Można też spróbować nałożyć większą ilość sałaty do miski i nałożyć na to buraki, ale nie mieszać składników, żeby sałata nie oklapła (sos jest dość ciężki).
Smacznego!







Tę szansę zyskują w sałatkach. Jak dziś - z serem lazur niebieskim, który łagodzi ich słodycz, cebulką i sałatą.
Składniki:
- 2 ugotowane buraki (można kupić np w Lidlu);
- 1 cebula;
- paczka sałat;
- ser Lazur błękitny;
- jogurt naturalny (kilka łyżek).
Przepis:
Cebulę, buraki i ser kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwie, gdy się zeszkli, dorzucamy buraki, a następnie ser. Gdy się rozpuści, dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego.
Sałatę kładziemy na talerzykach. Gdy buraki z serowo-jogurtowym sosem ostygną, nakładamy je na sałatę. Można też spróbować nałożyć większą ilość sałaty do miski i nałożyć na to buraki, ale nie mieszać składników, żeby sałata nie oklapła (sos jest dość ciężki).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz