Chilli con || sin carne
Jeśli miałabym wybrać moje ulubione smaki, to wydaje mi się, że padło by na te meksykańskie. Papryka, pomidory, fasola, kukurydza... same pyszności. Czosnek, chilli, cayenne... Na samą myśl o nich kręci w nosie.



Jeśli robimy wersję mięsną, zaczynamy od wrzucenia na polaną odrobiną oliwy patelnię mięsa i jednej puszki pomidorów. Dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, dużo papryki, trochę pieprzu cayenne i smażymy na wolnym ogniu.
Myjemy papryki i papryczki, oczyszczamy z pestek i kroimy (te pierwsze w kostkę, drugie w wąskie paseczki). Wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni i solimy.
Do dużego garnka nalewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pozostałe pomidory z puszki. Gdy się lekko podsmażą, wrzucamy kukurydzę i opłukaną fasolę czerwoną (ta z puszki jest zwykle w ciemnej zawiesinie, której dobrze się pozbyć).
Gdy papryka trochę zmięknie, wrzucamy ją do pozostałych warzy i dodajemy przyprawy - dużo papryki, trochę pieprzu cayenne, sporo soli i odrobinę stewii (opcjonalnie koncentrat pomidorowy). Jeśli ktoś nie jest pewien proporcji, może także użyć gotowej mieszanki przypraw do chilli con carne (na szczęście nie zawiera cukru ani innych niepotrzebnych dodatków).
W wersji mięsnej - wrzucamy mięso, które powinno być już miękkie, do garnka, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się "przegryzą".
Można podawać z ryżem.
Smacznego!



















Dzisiaj na blogu znajdzie się przepis na jedno z moich ulubionych dań. Wbrew pozorom jest ono bardzo proste w wykonaniu, najcięższym zadaniem jest tu umycie, oczyszczenie z pestek i pokrojenie 6 papryk i 2 papryczek chilli.
Składniki:
- 6 papryk czerwonych (mogą być w innym kolorze, ale z reguły są mniej słodkie);
- 2 papryczki chilli;
- 3 puszki kukurydzy;
- 3 puszki fasoli czerwonej;
- 5 puszek pomidorów;
- paczka mięsa mielonego (w wersji mięsnej);
- 2 ząbki czosnku;
- koncentrat pomidorowy;
- papryka łagodna;
- pieprz cayenne;
- sól;
- stewia.
Przepis:
Myjemy papryki i papryczki, oczyszczamy z pestek i kroimy (te pierwsze w kostkę, drugie w wąskie paseczki). Wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni i solimy.
Do dużego garnka nalewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pozostałe pomidory z puszki. Gdy się lekko podsmażą, wrzucamy kukurydzę i opłukaną fasolę czerwoną (ta z puszki jest zwykle w ciemnej zawiesinie, której dobrze się pozbyć).
Gdy papryka trochę zmięknie, wrzucamy ją do pozostałych warzy i dodajemy przyprawy - dużo papryki, trochę pieprzu cayenne, sporo soli i odrobinę stewii (opcjonalnie koncentrat pomidorowy). Jeśli ktoś nie jest pewien proporcji, może także użyć gotowej mieszanki przypraw do chilli con carne (na szczęście nie zawiera cukru ani innych niepotrzebnych dodatków).
W wersji mięsnej - wrzucamy mięso, które powinno być już miękkie, do garnka, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się "przegryzą".
Można podawać z ryżem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz