Chilli con || sin carne

Jeśli miałabym wybrać moje ulubione smaki, to wydaje mi się, że padło by na te meksykańskie. Papryka, pomidory, fasola, kukurydza... same pyszności. Czosnek, chilli, cayenne...  Na samą myśl o nich kręci w nosie.

Dzisiaj na blogu znajdzie się przepis na jedno z moich ulubionych dań. Wbrew pozorom jest ono bardzo proste w wykonaniu, najcięższym zadaniem jest tu umycie, oczyszczenie z pestek i pokrojenie 6 papryk i 2 papryczek chilli. 

Składniki:





  • 6 papryk czerwonych (mogą być w innym kolorze, ale z reguły są mniej słodkie);
  • 2 papryczki chilli;
  • 3 puszki kukurydzy;
  • 3 puszki fasoli czerwonej;
  • 5 puszek pomidorów;
  • paczka mięsa mielonego (w wersji mięsnej);
  • 2 ząbki czosnku;
  • koncentrat pomidorowy;
  • papryka łagodna;
  • pieprz cayenne;
  • sól;
  • stewia.

Przepis:

Jeśli robimy wersję mięsną, zaczynamy od wrzucenia na polaną odrobiną oliwy patelnię mięsa i jednej puszki pomidorów. Dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, dużo papryki, trochę pieprzu cayenne i smażymy na wolnym ogniu.

Myjemy papryki i papryczki, oczyszczamy z pestek i kroimy (te pierwsze w kostkę, drugie w wąskie paseczki). Wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni i solimy.

Do dużego garnka nalewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pozostałe pomidory z puszki. Gdy się lekko podsmażą, wrzucamy kukurydzę i opłukaną fasolę czerwoną (ta z puszki jest zwykle w ciemnej zawiesinie, której dobrze się pozbyć).

Gdy papryka trochę zmięknie, wrzucamy ją do pozostałych warzy i dodajemy przyprawy - dużo papryki, trochę pieprzu cayenne, sporo soli i odrobinę stewii (opcjonalnie koncentrat pomidorowy). Jeśli ktoś nie jest pewien proporcji, może także użyć gotowej mieszanki przypraw do chilli con carne (na szczęście nie zawiera cukru ani innych niepotrzebnych dodatków).

W wersji mięsnej - wrzucamy mięso, które powinno być już miękkie, do garnka, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się "przegryzą".

Można podawać z ryżem.

Smacznego!





















Komentarze

Popularne posty